Село-призрак пълно с палати

Гомилица е село-призрак. Там хора няма, но пък е пълно с палати. Те са построени от някогашните жители на сръбското село, които днес работят в чужбина. 99% от тях са във Виена и се връщат в Гомилица само през лятото, пише Deutsche Welle. 

loading...

Това, с което е интересно сръбското село Гомилица, е съчетанието между липсата на хора и наличието на луксозни къщи. 99% от населението му живее във Виена и се връща в родното място в западна Сърбия само за по няколко дни през летните месеци. „Между 1965 и 1975 гг. всички ходеха там на гурбет. Постепенно цялото село се изнесе. Днес почти всички са навън. Заминаха, за да изкарат пари и успяха. Вижда се по огромните къщи”, казва един от малкото останали жители на Гомилица. Най-големият проблем на селото е, че няма магазин. Също така улиците са в лошо състояние. Липсва и течаща вода.

loading...
Коментари

ГОРЕЩО В СЦЕНА БГ:

ТЕХНИЧЕСКА СЦЕНА

Пускат лодки и корабчета като градски транспорт в София

Столична община пуска корабчета като градски транспорт в София, научи сайта ни. Според информацията ни, това ще стане през 2020година. loading… Това ще бъде част от програмата за разкрасяване на столицата на България и още […]

Коментирай първи

Остави отговор