Знаете ли кой е най-големия консуматор на петрол в света?

Знаете ли кой е най-големият консуматор на петрол в света? Едва ли някога сте си задавали пряко този въпрос. „СЦЕНА БГ“ направи кратко проучване в Интернет и стигна до шокираща в първия момент, но след разкритието й напълно логична информация. 

loading...

Американската армия е най-големия потребител на петрол в света. Тя използва петрол повече от всеки друг. Сега започвате ли да се досещате определени неща? Защо има вечно войни в петролните държави? Защо цената на петрола бива сриван, с военни действия, в които са включени дори терористични групи като „Ал Кайда“ и „Ислямска държава“?

Американските военни консумират 117 милиона барела (или 320 хиляди барела на ден).  Според говорителя на Пентагона Крис Ислейб увеличение от 10 щ.д. за барел петрол увеличава разходите на Министерството на отбраната на САЩ с 1,3 милиарда долара годишно.

Оказва се, че Американската армия избива народите в Близкия Изток, за да купува нефт и да прави войни. Не е ли това жизнения цикъл на американската армия?

Не напомня ли този модел за фармацевтичните компании, които представят лекарство за болест, за която не се знае още много.

Армията на САЩ е най-голямата световна организация в света. Няма нито една друга групировка в света от какъвто и да е вид, която да е организирана по подобен модел, която да е с нейните мащаби.Американската армия има постоянна нужда от война, за да използва техниката си и да купува нов нефт.

„Нуждаем се от война. Войната е нещо добро за американската икономика. Войната може да вдигне американската икономика“, беше споделил бившия президент на САЩ Джордж Буш.

Тъй като военните военни машини изгарят гориво с толкова високи скорости, става непрактично да се говори за потребление в мили на галон. Ето защо употребата на гориво във военни приложения е измервана в „галони на миля“, „галони на час“ и „барели на час“.

Ето някои примери: Летящите бомбардировачи Б-52 изгарят около 3300 галона на час, летящите бензиностанции KC-135 и KC-10 (въздушни танкери за зареждане на гориво) изгарят средно по 2650 и 2070 литра на час, съответно. Известните изтребители F-15 и F-16 изгарят около 1580 и 800 галона на час.

Военновъздушните сили на САЩ харчат приблизително 85% от бюджета си за гориво, за доставки на самолетните си танкери и само 6% от годишният си бюджет за реактивни горива.

Истината е, че Америка с тази армия не може бъде сравнена с никоя друга държава в света. Дори всички врагове на САЩ взети заедно, не могат да достигнат американската армия. Но в САЩ е забранено да се говори по една тема – съкращаване на разходите за армия, както и на самата армия. Въпреки, че дори ако съкрати с 50% армията си, САЩ ще се чувства също толкова сигурна, това не се прави.

Защото това е бизнес. Най-големият бизнес в света. Може би трябваше да се досетим още в самото начало кой е отговорът на въпроса: Кой е най-големият консуматор на гориво в света? Но много хора не се досещат. А е хубаво да го знаят!

loading...
Коментари

ГОРЕЩО В СЦЕНА БГ:

ТЕХНИЧЕСКА СЦЕНА

Пускат лодки и корабчета като градски транспорт в София

Столична община пуска корабчета като градски транспорт в София, научи сайта ни. Според информацията ни, това ще стане през 2020година. loading… Това ще бъде част от програмата за разкрасяване на столицата на България и още […]

Коментирай първи

Остави отговор