Отчаяна съм! Чакам да си отида и това е!

„Отчаяна съм! Чакам да си отида и това е! Какво друго ми остава?! Лечение няма, лекарства няма, не мога да излизам… Какво да правя, ще полудея!“ Тази разтърсваща изповед направи със сълзи на очите пред „България Днес“ 70-годишната Мария Герасимова, която живее в адски мъки с т.нар. „слонска болест“.

Родината на заболяването е Африка. Предизвиква се от паразитни червеи, които обикновено се предават на човек при ухапване от комар. Краката започват да се надуват до неузнаваемост, докато не заприличат на слонски крайници. Кожата също се изменя и загрубява, като единствено телесният цвят напомня, че това е човешки крак, а не животински.

Мария никога не е ходила в Африка, а на лекарите у нас им трябват почти 2 години, за да определят какво точно й има. Но дори с поставена диагноза, не се намира болница, която да я лекува. Екипът ни посети отчаяната пенсионерка в апартамента й в София, който се е превърнал в неин затвор вече повече от година. Отваря ни нейната асистентка, тъй като Мария не може да става от леглото. Всеки от краката й тежи над 60 килограма. Жената ни се радва, защото в „килията“ й рядко идват на свиждания.

„Самотата ме убива. Тоя телевизор ми е останал. Разговарям си понякога с него, ядосвам се за нещо, говоря си, така минава деня ми. Обиколила съм много болници и никъде не ме искат. Казват, че не могат да ме излекуват и ме отпращат. Вече не вярвам, че някой ще ми обърне внимание – аз съм с единия крак в гроба“, продължава да разказва за терзанията си 70-годишната жена.

В собствената си държава, Мария се чувства чужда и отритната. Никой не иска да я погледне, всеки само кръсти ръце със съчувствие и я отпраща. Единствената й утеха е синът й Румен. Мъжът работи на две места, за да може да помага на майка си в тежката битка.

„Никъде не я искат! Заборчял съм към банки и приятели, за да плащам на гледачки. Понякога не ни остават пари за храна. Изнемогваме! Ако има ад, аз го преживявам в момента. Страданията на майка ми са жестоки. Не спира да плаче“, сподели пред вестника загриженият син, който е готов да се обърне към Световната здравна организация, за да сигнализира за бездействието на държавата.

Мария вече година гледа света отвън само през прозореца. Не може да се обслужва сама, затова през деня при нея има човек. От обезобразените й крака често тече лимфа (прозрачна, леко жълтеникава телесна течност), а болките са неописуеми.

Коментари

ГОРЕЩО В СЦЕНА БГ:

ШОУ СЦЕНА

Любовният триъгълник на Стоян Алексиев се влошава! Ще успее ли да го разведе Ивана?

Според вестниците любовният триъгълник между Стоян Алексиев, съпругата му Надежда и младата му любовница, с която бе хванат в скандални сцени в центъра на София, се заплита. Вестник „Ретро“ твърди, че 22-годишната Ивана споделила пред […]

Коментирай първи

Остави отговор