Истината за Каталуния – какво видя с очите си българска журналистка

Наслушахме се на какви ли не заплахи, нагледахме се на какви ли не гледки, но нека чуем каква е истината за случилото се в Каталуния, видяна през очите на един български журналист бил там. Това е Рада Домусчиева, която имаше смелостта да каже в ефира на БТВ това, което никой не казва.

Ето разказа на Рада Домусчиева за самото провеждане на референдума в Каталуния и насилието:

Кадрите с насилства от полицията над народа преобладават, но истината е, че хората гласуваха съвсем спокойно. Много от тези сблъсъци са провокирани и от хора на опашките, неслучайно намиращи се там, но повечето хора гласуваха спокойно.

Гласувалите са 2 200 000 , а населението е 7 500 000, тоест не са всички граждани на Каталуния, подкрепили въпросния референдум. Там има протести и на хора, които са против референдума. Много хора смятат, че провинцията не трябва да се откъсва и държавата и трябва да остане единна.

И испанската и каталунската полиция се намесваха по съобразен начин. Референдумът беше организиран изцяло от местната полиция. Малко притеснително е, когато полицията тръгне да организира политически действия. Местната полиция даваше указания на хората как да гласуват, къде да застанат, викаха ги чрез СМС-и да дойдат 3-4 часа по-рано,за да ги пазят. Внушаваше се сред хората идеята, че след малко ще дойдат да ги пребият, от там се пораждаше напрежение. Тези хора седяха 20 часа пред секциите, за да пазят урните. Естествено – никой не дойде да ги пребие и гласуването се състоя.

Информацията беше в крайностите – или ги пребиват от бой, или виждаш хора, включително и в инвалидни колички, които гласуват най-спокойно.

Имаше случаи, в които отивахме на места, където се подаваха клипове, че ги бият, ние отиваме там и местните казват, че не е имало нищо такова. Хората на други места казваха: „Блъскаха ни“, но не са ги били.

Този референдум никой не го признава – не само Мадрид, но нито една европейска институция. Говори се, че ръководителите на Каталуния много държат на този референдум, за да се прикрие злоупотреби за милиарди.

Коментари

Коментирай първи

Остави отговор